top of page
  • Writer's pictureΣταύρος Παντελής DDS, M.S

Σφράγισμα δοντιού

Τι είναι το σφράγισμα;

Το σφράγισμα είναι μια τεχνική αποκατάστασης ενός δοντιού που έχει υποστεί βλάβη στη κανονική λειτουργία και το σχήμα του. Όταν ένας οδοντίατρος προχωρά σε αυτή τη θεραπεία, αφαιρεί πρώτα το φθαρμένο υλικό των δοντιών, καθαρίζει την πληγείσα περιοχή και στη συνέχεια γεμίζει την καθαρισμένη κοιλότητα με ένα υλικό πλήρωσης.


Με το κλείσιμο των χώρων όπου μπορούν να εισέλθουν βακτηρίδια, η έμφραξη βοηθά επίσης στην πρόληψη περαιτέρω φθοράς. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τα σφραγίσματα περιλαμβάνουν σύνθετη ρητίνη ,αμάλγαμα (κράμα υδραργύρου, αργύρου, χαλκού, κασσίτερου και μερικές φορές ψευδάργυρο), χρυσό, πορσελάνη,



Ποιο είδος σφραγίσματος είναι καλύτερο;

Κανένας τύπος έμφραξης δεν είναι ο καλύτερος για όλους. Τι είναι σωστό για εσάς θα καθοριστεί από την έκταση της αποκατάστασης, εάν έχετε αλλεργίες σε ορισμένα υλικά, η περιοχή εμφραξης. Οι εκτιμήσεις για διάφορα υλικά περιλαμβάνουν:


Οι σύνθετες (πλαστικές) ρητίνες ταιριάζουν με το ίδιο χρώμα με τα δόντια σας και επομένως χρησιμοποιούνται όταν απ

αιτείται φυσική εμφάνιση. Τα συστατικά αναμειγνύονται και τοποθετούνται απευθείας στην κοιλότητα, όπου σκληραίνουν. Οι σύνθετες ρητίνες μπορεί να μην είναι το ιδανικό υλικό για μεγάλες εμφράξεις, καθώς μπορεί να σπάζουν ή να γθαρούν με την πάροδο του χρόνου.


Τα σφραγίσματα πορσελάνης ονομάζονται ένθετα ή επένθετα και παράγονται κατά παραγγελία σε εργαστήριο και στη συνέχεια συνδέονται με το δόντι. Μπορούν να συνδυαστούν με το χρώμα του δοντιού και να αντισταθούν στη χρώση. Μια αποκατάσταση πορσελάνης γενικά καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του δοντιού. Το κόστος τους είναι μεγαλύτερο από τη σύνθετη ρητίνη.




Τα αμαλγάματα (ασημένια) είναι ανθεκτικά στη φθορά και σχετικά φθηνά. Ωστόσο, λόγω του σκούρου χρώματος,

είναι πιο εμφανή από τις πορσελάνες ή τις σύνθετες ρητίνες και δεν χρησιμοποιούνται συνήθως σε πολύ ορατές περιοχές, όπως τα μπροστινά δόντια. Στις κλινικές μας ακολουθούμε τα σύγχρονα ευρωπαικά πρωτόκολλα που θέλουν το τέλος των σφραγισμάτων αμαλγάματος.


Τα χρυσά σφραγίσματα γίνονται σε εργαστήριο και στη συνέχεια συγκολλούνται στη θέση τους. Τα χρυσά ένθετα είναι καλά ανεκτά από τους ιστούς των ούλων και μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από 20 χρόνια. Για τους λόγους αυτούς, πολλές χώρες θεωρούν το χρυσό ως το καλύτερο υλικό έμφραξης. Ωστόσο, είναι πολύ σπάνια η χρήση τους για λόγους αισθητικής και κόστους.



Τι συμβαίνει όταν κάνετε σφράγισμα?

Εάν ο οδοντίατρος σας αποφασίσει να γεμίσει μια κοιλότητα, αυτός ή αυτή θα αφαιρέσει πρώτα την τερηδόνα και θα καθαρίσει την πληγείσα περιοχή. Η καθαρισμένη κοιλότητα θα πληρωθεί στη συνέχεια με οποιαδήποτε από τις ποικιλίες υλικών που περιγράφονται παραπάνω.




Μόνο ο οδοντίατρος μπορεί να ανιχνεύσει αν έχετε μια κοιλότητα που πρέπει να γεμίσει. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο οδοντίατρός σας θα χρησιμοποιήσει έναν μικρό καθρέφτη για να εξετάσει τις επιφάνειες κάθε δοντιού καθώ και ακτινογραφίες. Στις κλινικές μας χρησιμοποιούμαι κι άλλες μεθόδους ανίχνευσης όπως το οδοντιατρικό μικροσκόπιο, φθορισμό, laser κτλ.



1,625 views0 comments
bottom of page