top of page
Writer's pictureΣταύρος Παντελής DDS, M.S

Απονεύρωση (ενδοδοντική θεραπεία)

'γιατί η ενδοδοντική θεραπεία είναι κάτι περισσότερο απο μια απονεύρωση'




Ο οδοντικός πολφός

Για την κατανόηση της ενδοδοντικής θεραπείς, είναι απαραίτητη η κατανόηση της ανατομίας του δοντιού. Το τμήμα του δοντιού που είναι ορατό στο στόμα σας ονομάζεται στεφάνη και το τμήμα που καλύπτεται από οστά και ούλα είναι η ρίζα.


Η στεφάνη του δοντιού αποτελείται από το σκληρό λευκό στρώμα σμάλτου και ένα παχύτερο στρώμα οδοντίνης. Και τα δύο αυτά σκληρά στρώματα προστατεύουν τους εσωτερικούς μαλακούς ιστούς του δοντιού που ονομάζεται πολφός. Ο οδοντικός πολφός περιέχει αιμοφόρα αγγεία και νεύρα μέσα και εκτείνεται από τη στεφάνη έως τα άκρα της ρίζας ή των ριζών.




Πότε χρειάζεται η ενδοδοντική θεραπεία

Η θεραπεία περιλαμβάνει την αφαίρεση των πολφικών ιστών από το δόντι σε περίπτωση που μολυνθεί ή εμφανιστεί φλεγμονή. Ο πολφός μπορεί να μολυνθεί είτε λόγω βαθιάς τερηδόνας είτε λόγω εκτεταμένης αποκατάστασης που αγγίζει τον πολφό ή κάποια ρωγμή ή θραύση του δοντιού λόγω τραύματος ή υπερβολική φθορά του σμάλτου και της οδοντίνης που εκθέτουν τον πολφό και μερικές φορές ως αποτέλεσμα της περιοδοντίτιδας - ασθένειας

των ούλων.


Σημάδια βλάβης από πολφό μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, παρατεταμένη ευαισθησία στη θερμότητα ή στο κρύο, αποχρωματισμό του δοντιού, πρήξιμο, ευαισθησία των υπερκείμενων ούλων ή κακή γεύση στο στόμα. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να μην υπάρχουν συμπτώματα καθόλου. Εάν η φλεγμονή ή η μόλυνση του πολφού αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί τελικά να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο και απώλεια του οστού υποστήριξης.



Πλεονεκτήματα της ενδοδοντικής θεραπείας

Η θεραπεία σώζει τα δόντια που διαφορετικά θα έπρεπε να εξαχθούν. Μετά τη θεραπεία , το δόντι χωρίς πολφό - δεν έχει ζωτικούς ιστούς μέσα. Ωστόσο, υπάρχουν ζωτικοί ιστοί που περιβάλλουν τη ρίζα . Ένα δόντι που έχει υποστεί απονεύρωση μπορεί να λειτουργήσει κανονικά και μπορεί να διατηρηθεί στο στόμα με κανονικά μέτρα στοματικής υγιεινής.





Τι είναι η Ενδοδοντική Θεραπεία

Η αφαίρεση του μολυσμένου ή φλεγμονώδους πολφού είναι το πρώτο βήμα για την σωτηρία του δοντιού. Κάτω από την τοπική αναισθησία, γίνεται ένα άνοιγμα στη στεφάνη του δοντιού για να έχει πρόσβαση στον μολυσμένο ή φλεγμονώδη πολφό μέσα.


Χρησιμοποιώντας μικρά, ειδικά σχεδιασμένα σκληρά ή περιστροφικά εργαλεία, τα ριζικά κανάλια καθαρίζονται και διαμορφώνονται σε μορφή που μπορεί να σφραγιστούν. Τα υπολλέιματα μέσα στο κανάλι απομακρύνονται με έκπλυση με ένα αντιβακτηριακό διάλυμα.


Τα κανάλια τελικά γεμίζονται ή σφραγίζονται με ένα αδρανές υλικό που ονομάζεται γουταπέρκα. Το δόντι πρέπει να αποκατασταθεί σε πλήρη μορφή και να λειτουργήσει είτε με μόνιμο γέμισμα είτε με στεφάνη - θήκη, ανάλογα με το πόσο από το δόντι έχει απομείνει. Αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, καθώς υπάρχει κίνδυνος κατάγματος των δοντιών λόγω μασητικών δυνάμεων .


Η θεραπεία γίνεται με απομόνωση του δοντιού με ελαστικό φράγμα για την παροχή καθαρού και χωρίς σάλιο περιβάλλον. Η θεραπεία του ριζικού σωλήνα μπορεί να γίνει σε μία ή 2 το πολύ επισκέψεις ανάλογα με την πολυπλοκότητα των δοντιών. Μεταξύ των ραντεβού, φάρμακο μπορεί να τοποθετηθεί μέσα στα κανάλια και το δόντι καλύπτεται με μια προσωρινή έμφραξη.


Πάντα λαμβάνονται ακτίνες Χ για τον προσδιορισμό του μήκους της ρίζας και για την παρακολούθηση των διαφόρων σταδίων επεξεργασίας.



Είναι η θεραπεία επώδυνη?

Η απονεύρωση του δοντιού είναι ανώδυνη κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Μετά τη θεραπεία, το δόντι μπορεί να είναι ευαίσθητο για μερικές ημέρες λόγω της φλεγμονής των περιβαλλόντων ιστών. Αυτή η ενόχληση μπορεί να ανακουφιστεί με τη

λήψη ήπιων αναλγητικών ή παυσίπονων από το φαρμακείο.




Ωστόσο, εάν ο πόνος επιμένει ή χειροτερεύει (π.χ., πιο έντονη, πρήξιμο), θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον οδοντίατρό σας το συντομότερο δυνατόν.



Τι πρέπει να κάνω μετά τη θεραπεία;

Προσπαθήστε να αποφύγετε το μάσημα ή το δάγκωμα στο θεραπευμένο δόντι μέχρι να το αποκαταστήσετε μόνιμα είτε με λεμφραξη είτε με στεφάνη. Η υπερβολική πίεση σε αυτό το στάδιο μπορεί να να σπάσει το δόντι.


Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να αποκατασταθεί σωστά το δόντι όσο το δυνατόν συντομότερα. Τα περισσότερα ενδοδοντικά θεραπευμένα δόντια διαρκούν όσο τα φυσικά δόντια μετά από μόνιμη αποκατάσταση.


Καλή στοματική υγιεινή, συμπεριλαμβανομένου του βουρτσίσματος και του οδοντικού νήματος είναι απαραίτητη, καθώς τα θεραπευμένα δόντια είναι τόσο επιρρεπή σε φθορά όσο και τα φυσικά δόντια. Είναι επίσης σημαντικό να ελέγχετε τακτικά το δόντι σας από τον οδοντίατρό σας.






Εξοπλισμός για την απονεύρωση

Η ενδοδοντική θεραπεία σήμερα πραγματοποιείται με τη χρήση οδοντιατρικού. μικροσκοπίου και ειδικού εξοπλισμού με συνδυασμό laser. Οι οδοντίατροι που έχουν εκπαιδευτεί περαιτέρω και μπορούν να αναλάβουν δύσκολα περιστατικά ονομάζονται ενδοδοντολόγοι.








Εάν επιθυμείτε περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον ενδοδοντολόγο των κλινικών μας Σταύρο Παντελή για περισσότερες πληροφορίες εδώ tagaradessmile.com ή elassonasmile.com η στη σελίδα μας στο fb που εμφανίζονται στα site.







Σταύρος Π. Παντελής DDS , M.Sc

χειρούργος οδοντίατρος, ενδοδοντολόγος

3,224 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page